Prešovskí armwrestleri úspešní na ME

Na konci októbra sa v Litovskom Vilniuse konali po ročnej pauze spôsobenej pandémiou opäť ME v armwrestlingu. Aj napriek komplikáciám v tréningovom procese sa športovci AWK Prešov snažili pripraviť na tieto preteky najlepšie ako vedeli. Výsledky naznačujú, že sa im to podarilo. Na majstrovstvá Európy nakoniec pricestovalo 21 krajín a 400 športovcov. AWK Prešov a zároveň Slovensko reprezentovalo 6 pretekárov, ale bohužiaľ jeden musel zostať doma pre pozitívny výsledok testu.

V kategórii do 15 rokov (do 60kg) vybojovala Aila Sosa bronzové medaile v súťaži ľavou aj pravou rukou. Dokonca hneď v prvom zápase porazila úradujúcu majsterku sveta. V ďalších zápasoch však doplatila na neskúsenosť. Darilo sa aj Michaele Bačíkovej v kategórii do 18 rokov (+70kg), ktorá si domov odviezla 2x striebornú medailu. Nad jej sily bola Moldavská súperka, ktorá bola silnejšia. V kategórii junioriek do 21 rokov (+70kg) získala už skúsená Kristína Bobovčáková ďalšie 2 bronzové medaile. Tá prehrala so svojou reprezentačnou kolegyňou Bajčiovou (tá zobrala 4 zlaté z ME, keďže vyhrala aj medzi ženami) a svojou bývalou klubovou kolegyňou Kulik z Ukrajiny (2x striebro). Na tomto šampionáte vybojoval svoju prvú veľkú striebornú medailu Patrik Juhás v kategórii do 21rokov (+90kg). Bolo to v súťaži ľavou rukou, kde do finále nastupoval dokonca bez prehry. Na majstrovstvách sa predstavil aj Peter Spusta v kategórii masters +100kg a ten vybojoval 2 strieborné medaile.

Reprezentačný tréner juniorov Slovenska a zároveň tréner AWK Prešov Mgr. Gabriel Harčarik, PhD. hodnotí vystúpenie svojich zverencov: „ Peter Spusta je náš najúspešnejší pretekár a od neho sa medaila očakávala. Peťo mal šancu dokonca na svoju prvú zlatú z kategórie masters, ale litovský pretekár sa na neho vo finále dobre pripravil a zdolal ho. V pravačke bolo striebro vynikajúci výsledok, vzhľadom na to koho porazil a že je to jeho slabšia ruka. Pre juniorky Ailu aj Mišku to boli prvé ME. Ak budú na sebe poctivo naďalej pracovať, tak na ďalších pretekoch môžu pomýšľať aj na lepšie priečky. Kika má určite na to, aby z MS priviezla 2x striebro. Je len na nej, ako sa jej podarí skĺbiť pracovné povinnosti s tréningom. Patrika o zlato pripravilo zranenie, ktoré sa mu obnovilo počas súťaže. V súťaži pravou rukou siahal taktiež na medailu. Spravil však chyby a fauly, ktoré nemal a preto obsadil bohužiaľ 4. miesto aj keď jeho pravá ruka bola oveľa silnejšia ako úspešnejšia ľavačka. Musím povedať, že som hrdý na mojich zverencova a zároveň šťastný. Členovia nášho klubu AWK Prešov výrazne prispeli k historickému úspechu. V hodnotení krajín sme obsadili 2. miesto v juniorských kategóriách! „

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *